Zagotovo ste že kdaj slišali za hipnozo. Kakšna je vaša prva pomisel na to? Pozitivna ali vas navdaja s pomisleki, strahovi in nezaupanjem?

Zaradi napačnega dojemanja hipnoze se okoli nje vrti veliko zmotnih prepričanj, mitov in stereotipov.

Pred časom sem srečal znanca, ki je s pomočjo hipnoze premagal svoj večni strah, strah pred morskimi psi. Moja kolegica pa je s pomočjo hipnoze prenehala kaditi in ljudem po celem svetu se spreminjajo življenja, ko se s pomočjo hipnoze osvobodijo strahov ali destruktivnih navad.

 

S pomočjo hipnoze boste postali gospodar svojega življenja

Ste posameznik, ki si resnično želi sprememb? S hipnoterapijo boste naredili konkreten premik k boljšemu počutju in kvalitetnejšemu življenju ter končno prijeli volan v svoje roke.

 

Kaj je hipnoterapija?

Hipnoza je efektivna in človeku prijazna terapija, ki nam pomaga zaživeti zadovoljno in radostno življenje. Lahko bi jo opisali kot nekoliko spremenjeno stanje zavesti, z usmerjeno pozornostjo, kjer se zmanjša zunanja zavestnost in poveča sugestibilnost. V globoko sproščenem stanju, lahko naša podzavest odgovori na različne sugestije, kar nam omogoča spreminjanje neželenih miselnih vzorcev in navad. Dostikrat človek že po eni terapiji občuti in zaživi spremembo v počutju in dojemanju sebe drugače, predvsem bolj pozitivno.

 

Zgodovina hipnoze

Prvi zapisi o hipnozi so iz časov starega Egipta, nekje 4 tisoč let pred našim štetjem. V zgodovini so hipnozo uporabljali predvsem za lajšanje bolečin in kot anestetik pred operativnimi posegi ter po operacijah za hitrejše celjenje. Egipčanski svečeniki so v spalnih templjih izvajali hipnozo in z njeno pomočjo blagodejno vplivali na počutje. Spalni templji so bili zavetišča za bolnike, kjer so zdravili bolezni, med njimi številne psihične.

 

Kako deluje in kako poteka?

Od dneva, ko smo spočeti in ko bivamo v materinem trebuhu, beležimo in čutimo vse. Na naš "hard disk" se že nalagajo vsi občutki, medtem ko smo z mamo povezani preko popkovine. Popolnoma vse spomine imamo shranjene. Seveda vsi niso dostopni našemu umu, ker nas na takšen način varujejo.
Nekateri dogodki, dogajanja (lahko ob rojstvu, iz otroštva, rane mladosti), pozneje postanejo naši vzorci. Ti pa vplivajo na to, kakšen je naš odziv do samega sebe in drugih v vsakodnevnem življenju. Dostikrat se zgodi, da človek s sabo in drugimi ne ravna tako, da je zadovoljen. Terapija s hipnozo deluje tako, da poiščemo vzroke za določene težave. V vzroku počiva nastalo stanje v našem telesu ali počutju oz. ravnanju do sebe. Na takšen način se ravnamo po vzorcu, ki ga zavedno ne poznamo in se ga ne spomnimo. Skozi hipnoterapijo spremenimo vzorec po katerem se danes ravnamo in ga nadomestimo z novim prepričanjem o samih sebi.

Pred vsako hipnozo terapevt skupaj s klientom določi delovne cilje. Zato ni bojazni, da bi oseba izgubila nadzor ali bila kakorkoli zmanipulirana. Hipnoterapevt z bogatimi izkušnjami in potrebnim znanjem vas bo obravnaval v skladu z etičnim kodeksom.

 

Zakaj se uporablja hipnoza?

Hipnoza se uporablja:
• pri krepitvi jaza (samozavesti, spoštovanja, samopodobe),
• pri obvladovanju stresa,

 • za opuščanje neželenih navad (kajenje, pretirano prehranjevanje, itd.),
  • kot pomoč pri učnih težavah,
  • pri tesnobi, napetosti, fobijah, paniki,
  • v nosečnosti in pripravi na porod,
  • pri motnjah spanja, prehranjevanja,
  • kot pomoč pri bolečinah,
  • za izboljšanje športnih rezultatov…

Pozitivni učinki hipnoterapije

Po terapiji s hipnozo boste:

 • opustili star način ravnanja do sebe in drugih (kar privede do izboljšanja odnosov),
  izboljšali počutje,
 • dojemali sebe drugače,
 • opustili destruktivne navade in vzorce ravnanja (kajenje, preobilno prehranjevanje in druge),
 • se osvobodimo strahov in fobij,
 • bolj samozavestni,
 • odpravili vzroke za določeno fizično bolečino.

 

Ali so miti in stereotipi o hipnozi resnični?

 

Mit št.1 – Hipnotizerji imajo posebne moči
To ne drži. Gre za mit, ki je nastal na osnovi holivudskih filmov in cirkuških predstav. Resnica je takšna, da hipnotizerji nimajo nobenih posebnih moči, pravzaprav bi se vsakdo, ob določenem znanju in treningu lahko naučil hipnoze. Pomembno pa je, da hipnotično stanje čim bolj pravilno uporabimo za pomoč, ki jo potrebuje klient. Tu se vidijo razlike med posameznimi hipnotizerji.

Mit št. 2 – Hipnoza deluje samo na določeno vrsto ljudi
To ne drži. Res je sicer, da je hipnoza za nekatere bolj uporabna, toda največ je odvisno od volje, motivacije in sposobnosti koncentracije. Vsakdo je namreč do določene mere sugestibilen, bolj kot smo za nekaj zainteresirani, bolj kot si nekaj želimo, bolj smo tudi odprti za prejem le tega. Enako je s hipnozo. Če želite, da bo delovala in jo sprejmete, boste lahko tudi sprejeli njene pozitivne učinke.

 Mit št. 3 – Ljudje, ki se pustijo hipnotizirati, so šibkega duha
To ne drži. Pravzaprav je ravno obratno. Tisti, ki imajo veliko sposobnost koncentracije in imaginacije, so bolj dovzetni za hipnozo. Lažje gredo v hipnozo in dalj časa ostanejo notri.Vsi smo torej dovzetni za hipnozo, je pa vprašanje, v kolikšni meri. Če nam nekdo ponudi nekaj uporabnega, bomo delali na tem, da bomo to prejeli. Bilo bi namreč zelo nespamentno, če bi zavračali pomoč. Ljudje, ki se pustijo hipnotizirati, so torej vse prej kot šibkega duha.

Mit št. 4 – Ko se nahajamo v hipnozi, se lahko zgodi nekaj proti naši volji
To ne drži. Ljudje ne morejo in ne bodo storili ničesar proti njihovi volji oziroma proti njihovim vrednotam. Hipnoza namreč nikakor ni spanje, zavedamo se namreč vseh dogajanj okoli nas. Čutila so v hipnotičnem stanju še bolj osredotočena. Če bi nekdo sugeriral nekaj proti vaši volji, bi vas kar "vrglo" iz hipnoze.

Mit št. 5 – Hipnoza lahko škodi vašemu zdravju
To ne drži. Verjetno bi se vsi zdravstveni delavci strinjali, da je relaksacija koristna za zdravje. Relaksacija nam namreč pomaga doseči homeostatično stanje – ravnovesje uma, duha in telesa, emocionalno in fizično. Zdravniki mnogokrat svetujejo relaksacijo, problem pa nastane, ker ne povedo, kako se relaksirati? Hipnoza je naravno stanje, ki omogoča vzpostaviti ravnovesje.

Mit št. 6 – V hipnozi lahko zaspimo in se ne moremo zbuditi
To ne drži. Nihče se ni nikdar „zataknil“ v hipnozi. Od časa do časa je to povsem naravno stanje, ki nas spremlja. Vsak lahko doživlja hipnozo drugače, najhujša stvar, ki se lahko zgodi pa je padec v spanje, iz katerega se zbudite po 5-10 minutah na naraven način. Nekateri ljudje uporabljajo hipnozo celo kot »most« za spanje.

Mit št. 7 – V hipnozi spimo, ali pa smo nezavestni
To ne drži. Ne spimo in nismo nezavestni, temveč se zavedamo vsega dogajanja okoli nas. Doživljanje je različno, nekateri občutimo lahkotnost, drugi težo, vsi pa so popolnoma sproščeni. Ponavadi imamo občutek, da je naše telo zaspalo, glava pa je popolnoma pozorna. Včasih vmes zaspimo, kar pa ne predstavlja težave, hipnoterapija vseeno deluje.

Mit št. 8 – Od hipnoterapevta postanemo odvisni
To ne drži. Med hipnozo vse slišimo in imamo popolno kontrolo. Če bi terapevt predlagal kakrkoli neprimernega, bi šli ven, spontano. Pravi terapevti ne delajo s klienti na avtoritativen način, temveč jih poskušajo opolnomočiti in vliti samozaupanje.

Mit št. 9 – Hipnoza je nevarna in je hudičevo delo
Vsako zadevo lahko obrnemo na pozitivno ali negativno stran. V tem primeru je lahko negativen hipnoterapevt. Vkolikor se drži etike, je hipnoza lahko izjemno učinkovita in naravna. Tudi zdravniki pogosto prakticirajo hipnozo, pa nimajo veze s hudičem :).

 

Napisal:

Matija Lupšina, hipnoterapevt

 

Viri:

http://www.terapevtskahipnoza.si/miti.htmlInfo


 

Pot zdravja

Finžgarjeva ulica 1

8250 Brežice

 

 

NAROČITE SE
preko spletnega obrazca

 

 

ali

nas pokličete na

041 365 817

 

ali

nam pišite na

Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

Prijava na e-novice

 

Prijavite se na naše Pot zdravja e-novičke in prejmite EKSKLUZIVNI dostop do Vodnika po čakrah, kjer boste na 33. straneh spoznali:

 

• posamezne čakre in kako vplivajo na nas,

• vaje za spodbujanje čaker,

• načine za samozdravljenje,

• ustrezne drage kamne, eterična olja in barve za posamezne čakre,

• afirmacije za harmonizacijo čaker.

 

1x do 2x mesečno boste prejemali koristne nasvete in informacije, ki vam bodo pomagale izboljšati vaše zdravje in zaživeti polno življenje.

 

Vnesite veljaven elektronski poštni naslov.

Prosimo da vnesete vaš E-poštni naslov.

Prosimo vas, da polje obkjukate.

Pridružite se nam na socialnih omrežjih

 

 

 

Pot zdravja

Finžgarjeva ulica 1

8250, Brežice

 

  Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

  041 365 817

 

© 2018 Pot zdravja. Vse pravice pridržane.